Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Mravní stav naší společnosti

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Mravní stav naší společnosti

Mravní stav naší společnosti je natolik obšírné a složité téma, že za tak krátký čas, který mám na svůj výstup, nelze obsáhnout. Proto jsem rozhodl vymezit jeden z aspektů daného tématu.
Říká se, že vyspělost a mravnost společnosti se posuzuje mimo jiného podle jejího vztahu k postiženým lidem a seniorům.
Z tohoto hlediska v České republice se situace po sametové revoluci v roce 1989 zásadně zlepšila. Za totality byli postižení lidé izolováni v různých ústavech, kde byli v podstatě ponecháni na pospas svému osudu, nevyvíjeli žádné aktivity, pro společnost byli TABU. Bylo běžné, že pokud se nějaké rodině narodilo postižené dítě, tak ho právě dali do jednoho z ústavů. Situace se po sametové revoluci zlepšila hlavně v tom, že se většinově společnost již k postiženým lidem nechová s takovým odstupem, více tyto lidi respektují, berou je jako plnoprávné občané. Vytvořilo se mnoho organizací, které těmto lidem pomáhají uplatnit se v dalším životě, vyvíjí pro ně všelijaké aktivity, zájmové kroužky, speciální školy s profesionálními učiteli. Pořádají veřejné sbírky na pomoc postiženým spoluobčanům. Ale pravdou stále zůstává, že situace není taková, jaká by měla být. Prakticky každým dnem můžeme sledovat nějaké zlepšení: bezbariérový přístup v metře, nízkopodlažní autobusy a autobusy pro vozíčkáře. Média pořádají různé sbírky a koncerty a výtěžky z nich putují ke konkrétním projektům, například pro nákup materiálu do ústavů a financovaní organizací jako je například Duha. Mnoho rodičů také adoptuje děti z Indie, Vietnamu, Ukrajiny, které znají jenom z fotek, což považují za doopravdy záslužné činnosti. Vše je samozřejmě velké plus, jenže bohužel to ještě není na takové úrovni, jakou by si tato věc určitě zasloužila. Je vidět, že se tímto společnost zabývá, ale ne tak mnoho jak by měla.


Postoj k seniorům také dosáhl určitého zlepšení, můžeme vidět, že vláda pro ně zvyšuje důchody, staví se nové domovy pro důchodce, pořádají se společenské aktivity, lepší program při pobytu v domovech. Velmi populární mezi naší starší spoluobčany je jejích další vzdělávaní – univerzita třetího věku, různé zájmové kroužky, zájezdy atd. Takže se stále mohou ve společnosti angažovat. Což je také skok kupředu.

Kdybych vše měl shrnout jednou větou, tak mravní stav naší společnosti mnohem pozitivnější, než jaký kdy byl a stále se zlepšuje.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT